Αρακας με αγκιναρες

Αρακας με αγκιναρες

1&1/2 κιλού αρακάς
6 αγκινάρες μέτριες
1 φλυτζάνι τσαγιού λάδι
4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα λεπτά φετάκια
3/4 κιλού ντομάτες ώριμες ή
1 κουταλιά πάστα ντομάτας
2 κουταλιές ψιλοκομμένος άνηθος
αλάτι, πιπέρι,
ανάλογο νερό
1 λεμόνι.

Ξεφλουδίζετε τόν αρακά, τόν πλένετε και τόν στραγγίζετε σε τρυπητό. Καθαρίζετε τις αγκινάρες άπό τά εξωτερικά τους φύλλα και κόβετε τό κοτσάνι τους, ώστε νά έχη περίπου 2 δάχτυλα μάκρος. Κόβετε τά τρυφερά φύλλα στη μέση σχεδόν, αφαιρείτε τά χνούδια άπό τό εσωτερικό της αγκινάρας και τήν τρίβετε καλά με λεμόνι. Ρίχνετε μιά μιά σέ αλατισμένο νερό, μέσα στο όποιο έχετε στίψει και μισό λεμόνι. Βάζετε τά κρεμ-μυδάκια μέ τό λάδι νά μαραθούν. Προσθέτετε τις ντομάτες περασμένες άπό τρυπητό ή τήν πάστα λυωμένη σέ 2 φλυτζά-νια νερό και αφήνετε νά πάρουν βράση. Ρίχνετε τόν αρακά. Ξεπλένετε τις αγκινάρες και τις τοποθετείτε επάνω στόν αρακά, μέ τά κοτσάνια τους πρός τά επάνω. Ρίχνετε τόν άνηθο, 1 φλυτζάνι ζεστό νερό, σκεπάζετε τήν κατσαρόλα και αφήνετε τό φαγητό νά βράση σέ μέτρια φωτιά και νά μείνη μέ τό λάδι του.
Σημ. 1η: Μπορεί νά γίνουν και χωρίς ντομάτα. Θά προσθέσετε σκέτο ζεστό νερό και τό χυμό ενός λεμονιού και θά συνεχίσετε όπως και πιο πάνω.
Σημ. 2η: Τό φαγητό γίνεται και μέ βούτυρο ή φυτίνη. Θά αντικαταστήσετε τότε τό λάδι μέ 1 φλυτζάνι τσαγιού βούτυρο ή φυτίνη.

March 17 2010 10:23 am | Συνταγές για Λαδερά φαγητά